Yhteistoiminnallisten käsitekarttojen taustaa
Käsitekartan laatiminen
Validiuden toteaminen
- Selittää omaa karttaa muille
- Kuunnella muiden esityksiä omista kartoistaan ja käydä keskustelua epäselvistä tai ristiriitaisista kohdista
- Verrata omaa karttaa muiden karttoihin
- Pyytää muita tutkimaan omaa karttaa
- Jäsentää kartta uudelleen käydyn keskustelun perusteella.
Ohjelmia käsitekarttojen laatimiseen

CmapTools –ohjelman keskeisiä ominaisuuksia ovat
- Karttaeditori
- Käsitteiden lisääminen ja yhdistely, tekstin ja grafiikan muokkaus, taustakuvat
- Sanasto termien yhtenäistämiseksi, vain englanniksi
- Mahdollisuus liitedokumenttien ja www-osoitteiden lisäämiseen
- Vuorovaikutteisuus
- Karttojen kommentointi ja vertailu, käsitteiden ehdottaminen, palvelimet eri puolilla maailmaa tiedostojen tallentamiseen ja jakoon (muokkaaminen vaatii käyttäjätunnuksen)
- Karttanauhuri ja esityksen luontityökalu
- Kartan muunto eri tiedostomuotoihin
- Kuva, skaalattava vektorigrafiikka, html, pdf, …
Tiedon visualisoimiseen on toki muitakin tapoja, joita ei esitellä tässä. Sen sijaan tässä on esimerkkinä vuorovaikutteisesta graafisesta työkalusta Gliffy. Sillä on mahdollista luoda monia erityyppisiä kuvauksia kuten vaikka prosessikaavioita, UML-kuvauksia, lohkokaavioita ja pohjapiirroksia. Kaaviot voidaan julkaista joko kuvina kokonaan julkisiksi tai tietylle kohderyhmälle sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla tai vuorovaikutteisina. Alla kirjoittajan hahmotelma omasta innovaatiojohtamisen projektistaan. Kuva on jälleen tallennettu jpg-muodossa ja liitetty postaukseen esimerkin vuoksi.
Sivustolla on myös esimerkkikaavioita, joista tässä opiskelijan lunttaamisen tai plagioimisen käsittelyprosessi.
Käsitekarttojen käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi, luova työ (ideoiden tallentaminen ja ryhmittely), tiedonhaku (aiheeseen kuuluvien käsitteiden tunnistaminen ja niiden välisten suhteiden hahmottaminen), tilanneanalyysiin (asioiden selkiinnyttäminen ja esilletuominen, ongelman tunnistaminen ja tarkentaminen), itsetuntemuksen lisäämiseen (omien ajatusten ja ajatusmallien esille tuominen), opiskelussa (tiedon jäsentäminen, oppijoiden tietämyksen kartoittaminen, oppimisen mielekkyyden lisääminen liittämällä opittava asia laajempaan kokonaisuuteen, uusien aihepiirien kartoittaminen) ja prosessikirjoittamisessa kirjoittamisen alkuvaiheessa (alustavien tekstien kokoaminen).
(mm. Wikipedia haulla "käsitekartta" ja "conceptual map")
Miellekartta
Käsitekerttaa yleisempi tapa jäsentää ja esittää tietoa on miellekartta (mind map). Se on Tony Buzanin 1970 -luvulla kehittämä. Yleisimmin sitä käytetään enemmän henkilökohtaisen tiedon, ajatusten ja käsitysten jäsentämiseen sekä ideointiin. Mind map on myös rekisteröity tavaramerkki. Miellekarttojen tekoon löytyy myös vapaasti käytettäviä ohjelmia. Eräs yleisimmistä on Freemind.
Seuraavassa kuvassa on kirjoittajan laatima miellekartta Web 2.0 –kurssista. Kartta on piirretty Freemind –ohjelmalla ja tallennettu jpg-kuvana, joka on lisätty postaukseen.

Helmikuussa 2007 online-kyselynä toteteutetun survey-tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta miellekarttojen käyttäjästä sanoo miellekartan selventävän ajattelua. Samalla kaksi kolmesta tietokoneohjelmia hyödyntävistä henkilöistä kertoo myös piirtävänsä karttoja käsin. Ohjelmien käyttäjillä oli odotuksia erityisesti karttojen tallentamiseksi eri muodoissa ja vuorovaikutteisten työtapojen suhteen. (www.innovationtools.com -sivustolla esitetty tytkimustulos, 13.3. 2007 )
Käsite- ja miellekarttojen haasteita
Joillekin ihmisille mallintaminen ja käsitteellistäminen voi olla aluksi vaikeaa. Toisaalta ihmiset käyttävät kuvauksessa erilaisia abstraktion tasoja. Perustasolla kuvaaminen on yleensä helppoa, mutta yleistettäessä tai erikoistuttaessa tilanne vaikeutuu. Ihmiset ulkoistavat omaa tietoaan tietyssä kontekstissa, joka on automaattinen ja samalla usein tiedostamaton. He käyttävät samasta asiasta eri nimiä ja toisaalta eri asioista samoja nimiä. Myös uusien ohjelmien opiskelun kynnys voi joillekin ihmisille olla korkea. Ja vielä joillekin ihmisille pelkkä tekstin tuottaminen on luonnollisempaa kuin tekstin kirjoittaminen. Käsitekartan laatimisessa tulevat usein esiin myös laatijan arvot ja asenteet, siksi kelpuutusvaiheessa voidaan joutua pitkäänkin keskusteluun. Laajoissa käsitekarttoja ymmärtävät vain niiden laatijat.
Lopuksi ja kaiken aluksi
Web 2.0 on myös kollektiivisen älykkyyden käyttöönottoa (Hintikka 2007). Collaborative Conceptual Mapping on mielestäni hyvä ponnistus siihen suuntaan.
Lähteet
Basque, J. ja Lavoie, M-C, 2006. Collaborative Concept Mapping in Education: Major Resrearch Trends, In Concept Maps: Theory, Methodology, Technology. Proc. of the Second Int. Conference on Concept Mapping A. J. Cañas, J. D. Novak, Eds.
Deshler, D., 1996. Käsitekartat, teoksessa Mezirow(toim.) Uudistava oppiminen - Kriittinen reflektio aikuiskoulutuksessa, Helsingin yliopiston Lahden koulutus- ja tutkimuskeskus, Helsinki.
Hintikka, K. 2007. Web 2.0 - johdatus internetin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin, TIEKE julkaisuja 28, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry, Helsinki.
Leskinen, P., 2006. Matematiikan oppimista tukevia kognitiivisia työkaluja, Kehittämishanke, Helian julkaisusarja C: 17. Ladattavissa http://www.haaga-helia.fi/fi/ammatillinenopettajakorkeakoulu/tiedotteet/LeskinenPaivi.pdf
Novak, J. D. & A. J. Cañas, 2006. The Theory Underlying Concept Maps and How to Construct Them, Technical Report IHMC CmapTools 2006-01, Florida Institute for Human and Machine Cognition. Ladattavissa
http://cmap.ihmc.us/Publications/ResearchPapers/TheoryUnderlyingConceptMaps.pdf
Wikipedia (English) haulla ”concept map”
Wikipedia (Suomi) haulla “käsitekartta”
www.innovationtools.com
CmapTools –ohjelma on ladattavissa osoitteesta
Freemind ohjelma on ladattavissa osoitteesta
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page
8 comments:
Tutustuin tällaiseen testausvaiheessa olevaan web 2.0 -sovellukseen http://www.mindmeister.com/
Olen käyttänyt MindManageria jo useamman vuoden. Se on todella kätevä, mutta joskus miellekartan keskeltä lähtevä sätettäinen rakenne ei oikein sovellu käsillä olevan tehtävän kuvaamiseen.
Tämä Concept Map tai käsitekartta on virkistävä uusi asia minulle. Kävin heti imuttamassa Cmap Tools ohjelmiston. Vaikuttaa käyttökelpoiselta. Kiitos hyvästä esityksestä, se antoi aihetta monen asian jatkoselvittämiseen!
Jossain suhteessa ollaan lähellä semanttisen webin aluetta ja ontologoioita. Onkohan missään muualla pohdittu Concept Map asian ja semanttisen webin yhteyttä?
Yhteistoiminnalliset käsitekartat toimivat myös opiskelussa. Käsitekartat auttavat tietokokonaisuuksien hallitsemista ja kykyä arvioida asioita samanaikaisesti eri tiedonalojen kannalta.
Tulin kirjoittaneeksi postaukseeni mielenkiintoisen lauseen: "Ja vielä joillekin ihmisille pelkkä tekstin tuottaminen on luonnollisempaa kuin tekstin kirjoittaminen." Kaiketi piti sanoa, että joillekin tekstin tuottaminen on luonnollismpaa kuin toisille ja taas jotkut ajattelevat enemmän kuvien kautta. Tiivistettyyn ilmaisuun pyrkivät (tai tyytyvät) ovat yleensä parempia piirtämään asioita kuvina.
Ihan mielenkiintoinen tuo mindmeister.
Kiinnostava aihe, koska itse paljon käytän miellekarttoja uusia asioita opiskellessani ja vanhoja kerratessa. Tosin olen juuri niitä tyyppejä, jotka kokevat tekniikan esteenä mahdollisesti hyvän työkalun käyttämiselle. Esityksesi herätti kuitenkin mielenkiintoni ja kävin itsekin kokeilemassa. Ei hullumpaa tuo Cmap Toolsin käyttäminen ja harjoitus varmasti tekee mestarin, tässäkin.
Itse en ole koskaan oikein tottunut käyttämään käsitekarttoja opintojen tai oppimisen yhteydessä. Mindmeister vaikutti kuitenkin sellaiselta työkalulta, että siitä voisi jopa olla hyötyäkin. Opetuksessa tällaisen kaltaisia työkaluja voisi hyödyntää enemmänkin.
Varsin kätevä työkalu monessa asiassa, kun pitää havainnollista jotain toiminnallisuutta tai organisaatiota tai teknisiä ominaisuuksia.
Post a Comment