Tuesday, March 13, 2007

IRC-Galleria ja verkon kuvanjakopalvelut

Nykyään on tyypillistä sellainen mediankäyttö, jossa käyttäjä jättää jälkensä johonkin yhteisöllisesti tuotettuun. Kuvagalleriasivustot antavat mahdollisuuden kommunikoida ja tuottaa tietoa sekä mahdollisuuden rakentaa omaa identiteettiään. (Kangas, 2005) IRC-Galleria (http://irc-galleria.net) on suomalainen Internet-yhteisöpalvelu, johon rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä omia kuviaan ja tietojaan sekä kommentoida muiden kuvia. Lisäksi on mahdollista muokata omaa profiilia ja henkilökohtaista sivua.

Palvelu on perustettu joulukuussa 2000 ja se oli alun perin tarkoitettu IRC:n (Internet Relay Chat) käyttäjille. Tällä hetkellä palvelussa on 406601 käyttäjää ja 5732138 kuvaa (12.3.2007). Sivustosta on muodostunut Pohjoismaiden käytetyin WWW-palvelu. Latauksia tapahtuu keskimäärin 1400 sekunnissa. Käyttäjistä noin 70 % kirjautuu palveluun päivittäin ja 98 % kuukausittain. (Karvonen, 2006) IRC-Galleriaa käyttää yli 60 % suomalaisista 13-19 -vuotiaista nuorista ja noin 50 % 15-25 -vuotiaista. Käyttäjien keski-ikä on reilut 19 vuotta. (Dynamoid, 2007; STT, 2007)

Muita suomalaisia galleriasivustoja ovat muun muassa Kuvake.net (http://kuvake.net) ja ii2 (http://ii2.org). Myös ulkomailla galleriasivustot ovat suosittuja, sillä esimerkiksi IRC-Galleria aikoo laajentaa toimintaansa Venäjälle (Dynamoid, 2007) ja Virossa toimiva Rate.ee (http://rate.ee) on kerännyt 360000 käyttäjää. Yhdysvalloissa on muutama sata erilaista kuvagalleriasivustoa, joista suosituin on MySpace (http://myspace.com). Kyseessä on Yhdysvaltojen kolmanneksi suosituin Internet-sivusto ja se saa tuhansia uusia rekisteröityneitä käyttäjiä päivittäin (Sellers, 2006).

Palvelussa voi liittyä haluamiinsa yhteisöihin ja keskustella ryhmässä samanhenkisten ihmisten kanssa. Gallerioiden kautta voi löytää uusia ystäviä eri puolilta maata. Kuvagalleriat on havaittu myös tehokkaina markkinointipaikkoina. Esimerkiksi MySpace-sivustolta löytyy lukemattomia sivuja, jotka mainostavat yritystään tai tuotettaan. Osa eduskuntavaalien ehdokkaistakin hyödyntää ilmaista ja tehokasta markkinointimahdollisuutta. Nykyään monet nuorista ovat julkisuudenhakuisia ja gallerioissa kaikki saavat kuvansa esille maailmanlaajuisesti. Yleensä sivustojen etusivulle saa kuvansa maksua vastaan.

Kuvat voivat kuitenkin vaikuttaa käyttäjän elämään nyt ja tulevaisuudessa. Kerran galleriaan laitettua kuvaa ei välttämättä saa pois Internetistä, koska kuvia kerätään eri palvelimille. On olemassa sivustoja, jotka julkaisevat näitä galleriasivuilta poistettuja kuvia. (Mustonen, 2006) Gallerioissa esiintyy myös häiriköitä, kiusaajia ja ahdistelijoita. Koska ainoana rekisteröitymisrajoituksena on 12 tai 15 vuoden ikä (Dynamoid, 2007), sivustoilla vierailee monenlaisia ihmisiä.

Myös henkilötietojen julkaisemista oman valokuvan yhteydessä kannattaa harkita tarkkaan (Mustonen, 2006). Vaikka kuvanjakopalveluiden tarkoitus on positiivinen, käyttäjät eivät aina ymmärrä, että galleriat ovat julkisia paikkoja. On ollut tapauksia, joissa henkilö on menettänyt työpaikkansa, kun työnantaja on nähnyt galleriasivustolla esimerkiksi yrityksen imagoon sopimattomia kuvia työntekijästään.


Lähteet

Dynamoid (2007).
http://dynamoid.com
(12.3.2007).

IRC-Galleria (2007).
http://irc-galleria.net (12.3.2007).

Kangas, Sonja (2005). Kuluttaja - sinä olet tähti.
Peili 4/2005.

Karvonen, Tuomas (2006),
IRC Galleria koetteli TNS Gallupin mittausjärjestelmää.
http://www.it-viikko.fi/page.php?page_id=46&rss=&news_id=200612634 (12.3.2007).

Mustonen, Anu (2006). Media ja virtuaalitodellisuus.
www.edu.ouka.fi/teemavuosi/mustonen2.ppt (12.3.2007).

Sellers, Patricia (2006). MySpace Cowboys.
CNN (24.8.2006).

STT (2007), Joka toinen nuori stressaa. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkimus+Joka+toinen+nuori+stressaa/ (12.3.2007).

8 comments:

Antti Koivisto said...

Olisi mielenkiintoista kuulla käsityksesi siitä, miten IRC-galleriassa ilmenee web 2.0:n ydinajatukset, kuten O'Reilly ne esitti? (kts. http://web20seminaari.blogspot.com/2007/03/web-20-sosiaalinen-vai-teknologinen.html)

1. Tarjoaako IRC-galleria web 2.0 -tyyppisiä palveluita, kuten RSS-feedejä tai API:a? 2. Onko käyttäjä oman datansa kuningas? 3. Onko IRC-galleria enemmän palvelu kuin paketoitu ohjelmisto. Toimiiko se yhteen muiden palveluiden kanssa? Export/Import MySpaceen tms.? 4. Osallistumisen arkkitehtuuri siinä on selvästi läsnä. 5. Kustannustehokas skaalautuvuus? Onko IRC-galleriasta esim. koko kansamme yhteystietopalveluksi? 6. Pystyykö IRC-gallerian tarjoamaa dataa remixaamaan, yhdistelemään tai muuntamaan? Onko opmat tiedot saatavissa xml:nä? 7. Onko IRC-galleria käytettävissä mobiililaitteella? Tietokoneillahan sen käyttö varmasti onnistuu ongelmitta mistä tahansa. 8. Valjastaako se jotenkin kollektiivisen älykkyyden? Onko siinä esim. mielipidekyselyitä? Tagipilviä?

Mikko Koskela said...

Joillakin ihmisillä on ilmeisesti tarve esitellä itseään julkisesti. Onko IRC-galleria suunnattu erityisesti nuorisolle, jos sitä vertaa esim. City-lehden kuvanjakopalveluun?
Web 2.0:lle ominaisena piirteenä IRC-gallerian tyylisissä palveluissa on ainakin käyttäjän keskeinen rooli sisällöntuottajana.

Tiina said...

Mielenkiintoinen esitys. Hyvin tiiviisti ja selkeästi esitetty IRC-gallerian toiminta.

Itselleni IRC-galleria on (varmaan ikänikin puolesta) outo. Viime kuussa kuitenkin, kerätessäni tutkimusaineistoa ala-asteikäisten netin käytöstä, myös IRC-galleria nousi esiin lasten kirjoittamissa teksteissä. Näissä teksteissä jo noin 10-13-vuotiaat kertoivat käyvänsä IRC-galleriassa.

Tutkimusaineistoni lasten keskuudessa myös monet muut Web 2.0:n sovellukset olivat suosittuja: esim. YouTube ja verkkopelit (Habbo Hotel).

Arttu kiinnittää hyvin huomiota myös IRC-gallerian käyttäjien ikään ja siihen, mitä lasten vanhempien tulisi huomioida netin käytön turvallisuutta ajatellen.

Liisa Peltomäki said...

Vierailin ensi kertaa sivustoilla http://ii2.org, http://kuvake.net ja http://irc-galleria.net. Hämmästyttävää havaita suurten koulutusorganisaatioiden mainoskset ko. sivustojen etusivuilla, kilpailu hakijoista näyttää olevan "raakaa" peliä.

Aikoinaan "irkkailu" oli tyttöjen juttua, mutta pikasilmäyksellä sukupuoliero näyttää kaventuneen ja pojatkin ovat innostuneet verkon mahdollistamasta vuorovaikutuksesta muutoinkin kuin vain pelien muodossa.

Arttu Perttula said...

Tässä ajatuksiani kysymyksiinne.

Mikko:

IRC-Gallerian käyttäjien keski-ikä on noin 19 vuotta. Luulen, että City-lehden lukijakunta on keskimäärin saman ikäistä.

Antti:

1. IRC-Galleria ei tarjoa esimerkiksi RSS-syötteitä, mutta sivusto on kokonaisuudessaan Web 2.0 -tyyppinen palvelu. IRC-Galleria sisältää muun muassa blogi-ominaisuuksia.

2. Käyttäjä voi poistaa kuvansa palvelusta.

3. IRC-Galleria ei toimi muiden palveluiden kanssa.

4. Kuluttajista on tullut tuottajia. Käyttäjät tuottavat toisilleen palvelun keskeisimmän arvon.

5. IRC-Galleriasta voisi kehittää koko kansan yhteystietopalvelun.

6. VIP-jäsen voi muokata sivuaan html-näkymässä.

7. Mobiililaitteille on wap-palvelu.

8. IRC-Galleriassa ei ole tagipilviä tai mielipidekyselyitä.

Timo Itälä said...

Tämä irc-galleria antaa hyvän pohjan kysymykselle: mikä on web 2.0:n ansaintamalli? Ja onko siinä erilaisia malleja? Tämä irc-gallery näyttäisi olevan vahvasti mainoksilla rahoitettu juttu. Nuoria kiinnostaa nähdä omia ja toistensa kuvia julkisella foorumilla ja sitä varten kokoontuvat nettiin sivustolle, johon samaan sivustoon sitten juuri tuolle kohderyhmälle suuntaavat mainostajat iskevät kiinni. Mainostaminen vaikuttaa olevan läsnä useissa muissakin web 2.0 tyyppisissä palveluissa. Onkohan missään enemmän tutkittu web 2.0:n kaupallisia näkökohtia?

toveri said...

Täällä joku muukin totesi, että on ikänsä puolesta vähän "out" tällaisista palveluista ja niiden käyttäjäkunnasta. Hyvä ja informatiivinen esitys, erityisen ansiokasta oli ottaa esille ongelmat, joita käyttäjille voi muodostua elleivät he ymmärrä mitä ovat tekemässä laittaessaan kuviaan palveluun.

Pertti Salo said...

IRC-Galleria näyttää olevan lähinnä nuorten juttu. Ikäjakautuma painottuu alle 20-vuotiaisiin.
Jos verrataan vaikka MySpace:iin, niin sisältö on selvästi nuorisolle sunnattua.
Galleria tarjoaa etusivulla myös vanhemmille tietoa Gallerian sisällöstä.